Sikeres rehabilitációs foglalkoztatás

Sikeresnek bizonyult a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat fenntartásában működő Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézmény nyári-őszi rehabilitációs foglalkoztatásainak új formája, mely programban 12 lakó vett részt. A nyári közterület szépítési munkálatoknak és a lakók kitartó munkájának köszönhetően nem csak Környe és Környebánya, hanem több, a megyei önkormányzat fenntartásában működő intézmény zöldfelülete is megújult. 


Közel 7 millió forintos támogatásban részesítette az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat fenntartásában működő Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézmény pályázatát, mellyel a szociális szolgáltatások keretein belül történő rehabilitációs foglalkoztatási formákat kívánta fejleszteni az intézmény. A pályázati program a rehabilitációs intézményekben ellátott aktív korú, megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci esélyeinek javítását célozta meg olyan megújult szakmai alapelvek figyelembevételével, melyek segítik a társadalmi befogadás stratégiájának megvalósítását. 

A programban résztvevő 12 személy az intézményhez közeli települések, Környe és Környebánya területének, környezetének rendezéséről, tisztántartásáról gondoskodott a nyár folyamán az egyéni felkészítés, illetve a szükséges kisgépkezelői (damilos fűkasza) tanfolyam elvégzését követően. Mint Szabó Attila intézményvezető elmondta, a fiatalok nagy elszántsággal, lelkesen és kitartóan látták el feladatukat. Mivel teljesítményük egyénenként változó, néha szükségesnek bizonyult egy-egy pihenőnap biztosítása, ám később ismét lelkesen láttak neki a teendőknek. A teljes értékű munkavégzés jóleső érzése mellett a program résztvevői mentális fejlődését jótékony hatással segítette az is, hogy a környező településeken élők és közöttük barátságok is szövődtek. 
Hatékony és megbízható munkájuknak köszönhetően a nyári hónapokban nemcsak az eredetileg tervezetett helyszínek, hanem több, a megyei önkormányzat fenntartásában működő intézmény közterülete, zöldfelülete is megújult.


A program folytatásaként az ősz beköszöntével az intézmény területén 0,6 hektáron 450 facsemetés gyümölcsöst telepítettek, melynek gondozása szintén a lakók feladata. Az így termelt gyümölcsöt, melynek 80 százaléka alma, az otthon élelmezését biztosító társaság számára értékesítik előzetes kötelezettségvállalás alapján, az ebből származó bevételt pedig a lakók életkörülményeinek javítására fordítják.
Szabó Attila szerint összességében megállapítható, hogy a program elérte célját: a résztvevők mindenki számára hasznos feladatokat láttak el a megrendelők maximális megelégedése mellett, s beigazolódott, hogy a sikeresen meghatározott cél és megfelelő irányítás mellett lakóik képesek hasznos és társadalmilag fontos célok elérésére, miközben ők maguk is örömmel látják el feladatukat. 


 
Forrás: kemma.hu, 2006-10-26 08:38
Comments