A síkvölgyiek (H)Arcai Szegeden


„(H)Arcaink” mottóval rendezte meg a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület 2006. július 10-14. között Szegeden az iskolás és felnőtt korú értelmileg sérült személyek XIX. Országos Kulturális Fesztiválját, melyen a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat fenntartásában működő Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézmény lakói táncokkal és színjátékkal léptek a nagyérdemű elé. 

A rendezvény során az integráció lehetséges módon történő előmozdítását és az előítéletek oldását célozta az a kezdeményezés, hogy a szakmai értékelők által legszínvonalasabbnak tartott produkciók a város főterén felállított szabadtéri színpadon is bemutatásra kerültek. 

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület a Magyarországon élő iskolás és felnőtt korú értelmileg sérült személyek művészeti tevékenységének felkarolását, e tevékenység általánossá tételét és színvonalának fejlesztését, valamint a speciális módszerek elterjesztését tűzte ki célul. Fő feladatként határozta meg, hogy a családban, valamint az intézményekben élő, vagy oda bejáró fogyatékosok részére megteremtse az egyes művészeti ágakban történő tevékeny részvétel és a nyilvános színrelépés lehetőségeit, ezzel is segítve önkifejezésüket és a társadalom tagjai által történő el- illetve befogadásukat. Az egyesület 2006. július 10-14 között Szegeden rendezte meg az iskolás és felnőtt korú értelmi fogyatékosok XIX. Országos Kulturális Fesztiválját „(H)Arcaink” címmel, melyen 8 művészeti ágban (néptánc, társastánc, modern tánc, ének, vers- és prózamondás, színjátszás, bábjáték és hangszeres zene) léphettek színpadra az értelmileg sérült személyek. 

A síkvölgyi Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézmény lakói egy esztendőn keresztül készültek Salló Katalin, a pedagógiai csoport vezetője és Csordás Ferencné irányítása mellett a nemes megmérettetésre és megmutatkozásra, melyen hatvan szervezet és intézmény, szlovák és angol csoport is képviseltette magát. 

A síkvölgyi fellépők három tánccal, s az ismert mese sajátos átdolgozásával, a „Hófehérke és a hét nagyra nőtt törpe” című mesejátékkal érdemelték ki a nagyérdemű vastapsát. 

Mint Szabó Attila igazgató elmondta, a taps, a siker motivációt, hajtóerőt hoz az értelmileg korlátozott emberek életébe, s az ilyen típusú rendezvények egy-egy mérföldkövet jelentenek a társadalomban kialakult negatív kép átformálásához vezető úton. 

A többségi társadalom tagjaihoz való közelítés, az integráció lehetséges módon történő előmozdítását és az előítéletek oldását célozta az a kezdeményezés is, hogy a szakmai értékelők által legszínvonalasabbnak tartott produkciók a város főterén felállított szabadtéri színpadon is bemutatásra kerültek.


Forrás: kemma.hu/2006-07-18
Comments