Erdélyi kirándulás


A Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával tölthetett el öt napot a közelmúltban a Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézmény tíz lakója és tíz kísérője Erdélyben. A kirándulásokkal színesített tapasztalatcsere során a síkvölgyi otthon lakói megállapították: az adódó nehézségek ellenére lényegesen jobb körülmények között élnek, mint erdélyi sorstársaik.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat fenntartásában működő Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézmény tíz lakója és tíz kísérője utazhatott a közelmúltban a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásának köszönhetően Erdélybe, hogy kirándulásokkal színesített tapasztalatcserén vegyen részt a Szent Anna Elhelyező Központ vendégeként. A csíkszeredai speciális intézmény a tanulásukban akadályozott, többségében állami gondozott fiatalok szakképzésével foglalkozik, segíti életkezdésüket. Tevékenységüket a szakképzésben, munkába helyezésben szép sikerek és kudarcok egyaránt kísérik, s mint Szabó Attilától, a síkvölgyi otthon igazgatójától megtudtuk, feladatukat igen nehéz körülmények között látják el, működésük az engedélyezési eljárás miatt minden tanévben bizonytalan. A központ anyagi támogatása minimális, a gondozottakról 40 fős lakószobákban gondoskodnak, s gyakori a meleg és hideg víz hiánya. 

A tapasztalatcsere során az is elhangzott: a csíkszeredai központ számára a legnagyobb problémát az utógondozás elmaradása jelenti, melyet sem a jogszabályok, sem a körülmények nem tesznek lehetővé. A sérült fiatalok munkába állítása és a megfelelő életkörülmények kialakítása érdekében Erdélyben is szeretnék elérni a bentlakásos intézmények kialakítását 18 év fölöttiek számára. A szakmai beszélgetés során a megyei Mentálhygienes és Rehabilitációs Intézmény lakói is megosztották gondolataikat, tapasztalataikat sorstársaikkal, s beszámolójuk lényegesen színesebb és kedvezőbb képet festett le a csíkszeredai központ gondozottjainak helyzeténél. Az öt napos látogatás alatt a tapasztalatcsere mellett természetesen az élményt keltő kirándulások sem maradhattak el, így a húszfős csoport ellátogatott a Gyilkos-tóhoz és a Békási szoroshoz, valamint megtekintette a pünkösdi zarándokhelyet, a csíksomlyói híres kegytemplomot is. 


Forrás: kemma.hu/2006-06-07


2006-06-07 15:49


Comments