Belső késztetésből alkotnak


Mi világunk - ezzel a címmel nyílt meg tegnap a kereskedelmi és vendéglátóipari szakközépiskola aulájában az a tárlat, amelyen a pszichiátriai betegségekkel élők alkotásai tekinthetőek meg.

Lévai Julianna Megyei információ "Ki vagyok én? Egy édes, kicsi tündér, aki keresi önmagát, de soha sem találja meg. Ez egy életre szóló program. Belsőépítész vagyok." E sorok olvashatóak a "Mi világunk" című kiállítás műveinek egyikén. Az alkotót, Balassa Máriát a tárlat anyagát összeválogató Lévai Ádám grafikus úgy jellemezte: szinte már női Gulácsy Lajos, akivel szívesen cserélne képet. 

A grafikus szerint jól látható: a pszichiátriai betegségekkel élők belső késztetésből alkotnak, nem pedig azért, hogy társadalmi elismerésre tegyenek szert. Nem akarnak megfelelni a konvencióknak, hanem könnyedén áthágják a szabályokat. Őszinteség, sokszor morbid humor, érzelemgazdagság (amely sokszor hiányzik a jelenkori képzőművészetből) - sorolja az akvarellek, olajfestmények, szénrajzok, montázstechnikával készült munkák jellemzőit Lévai Ádám.

És ott vannak a technikailag ügyetlen, mégis bájos művek - a lényeg: mind-mind az alkotóból mutat meg valamit. - Fél évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy kiállítást rendezzünk a pszichiátriai betegek munkáiból - mondta el Szabó Attila, a megyei mentálhigiénés és rehabilitációs intézmény vezetője.

- Eleinte tartottunk attól, hogy lesz-e elegendő anyag. Nagy örömünkre azonban végül mintegy négyszáz mű közül válogathatta ki a tárlaton látható csaknem nyolcvan alkotást Lévai Ádám. A kiállítás időközben vándor jelleget öltött - a fővárosban és az ország más pontjain is bemutatják majd a válogatást. Az intézmény a fenntartó megyei önkormányzat külföldi kapcsolatait is segítségül hívta, így érkeztek munkák a németországi Rajna-Pfalz tartományban található Ebernach-i kolostorból. A szlovákiai Nyitra megye pedig felvállalta, hogy ugyancsak bemutatja a műveket.

A tárlat november 20-ig tekinthető meg hétköznap 8-18 óra között, majd a képek, kisplasztikák vándorútra indulnak. Körülbelül 2007 végén érkeznek vissza Tatabányára, és ekkor az alkotók jóváhagyásával elárverezik őket. A mentálhigiénés és rehabilitációs intézmény pályázati források segítségével kiadvány formájában is közre szeretné bocsátani a tárlat anyagát. betét: A pszichiáter szemével Minden rendezvény, amely lehetőséget biztosít az intézet lakóknak a bemutatkozásra, csökkentheti a velük szemben kialakult előítéleteket - hangsúlyozza Szabó Attila.

A kiállítással ugyancsak nyitni kívánnak a külvilág, a társadalom felé. November 16-án 15 órától dr. Zincsenkó Irénnel, a Szent Borbála kórház pszichiáterével beszélgethetnek kötetlen formában, klubfoglalkozás keretében az érdeklődők a különböző betegségekről, így például skizofréniáról. A szakember segít megérteni a kiállított műveket is. 

Lévai Julianna 


Comments