Lakóotthon készül Vértesszőlősön


A látottakkal elégedetten távoztak 2006. augusztus 1-jén a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet munkatársai Vértesszőlősről, ahol a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat fenntartásában működő Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézmény lakóotthonának kialakítási munkálatairól tájékozódtak. Az épület szeptember végére készül el, így hamarosan tíz enyhe értelmi akadályozottsággal élő költözhet be az új otthonába.

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium 2005-ben írt ki pályázatot a „Szociális szolgáltatások 2005. évi fejlesztésére”, melyen a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat fenntartásában működő Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézmény 18 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el lakóotthon kialakítására. 

A vértesszőlősi épület átalakítási munkálatai júniusban kezdődtek el, a pályázathoz szükséges kétmilliós önrészt, valamint a beruházáshoz további 16 millió forintot a fenntartó megyei önkormányzat biztosította. A 183 négyzetméteres alapterületű, az akadálymentes közlekedést biztosító épületben öt kétágyas szobát, nappalit, konyhát, étkezőt, s nemenkénti vizesblokkokat alakítanak ki.

2006. augusztus 1-jén a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet két munkatársa, Gazdik Istvánné pénzügyi, valamint Ladányi Erika szakmai monitorozó tekintette meg a munkálatokat, s mint elmondták, a látottak alapján kijelenthető, hogy a szakminisztérium támogatása jó helyre érkezett, azt a síkvölgyi intézet igazgatója, Szabó Attila gondos gazdaként kezeli, s a pályázatban megfogalmazott szakmai célkitűzés is követendő példaként szolgálhat.
Az épület szeptember végére készül el, így hamarosan tíz enyhe értelmi akadályozottsággal élő költözhet be az új otthonába, a rehabilitációs folyamatot a Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézmény két munkatársa segíti a helyszínen. 

A hat nő és négy férfi között két stabil pár található. Nyolcan a síkvölgyi intézménybe kerülés előtt állami gondoskodásban nevelkedtek, így nekik ez lesz az első igazi otthonuk. 


Forrás: kemma.hu/2006-08-01Comments