Tárlatnyitó Budapesten


A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézménye “A mi világunk” címmel nemzetközi vándorkiállítást szervezett pszichiátriai betegséggel élők képzőművészeti alkotásaiból. 

Szabó Attila, az intézmény igazgatója elmondta: a tárlat bemutatása 2006. novemberében kezdődött Tatabányán, és a tervek szerint Magyarország minden régiójába elviszik az anyagot. A tárlat darabjai jártak már Szlovákiában és Erdélyben, legutóbb pedig Budapesten állították ki a képeket.
A szervezők kezdeményezésére 23 magyar intézmény kapcsolódott be a munkába, de sikerült felvenni a kapcsolatot az Európai Unió három országának hasonló munkát végző intézményének képviselőivel is. Szlovákiából négy intézmény küldött alkotásokat. A komárnói, bardonovói és az erdélyi Arad intézménye is volt már a vándorkiállítás állomása.
Németország Rajna-Pfalz tartományából is érkeztek kiállítandó művek. A több mint ötszáz műből szakértő választotta ki azt a 86 alkotást, amellyel a vándorkiállítás útjára indult. A vándortárlat hatodik helyszíne április 10-én Budapesten, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Egészségügyi Karán volt. A rendezvényt Forgó Györgyné, szociálpolitikai szakállamtitkár asszony meghitt, bensőséges hangulatban nyitotta meg. A rendezvény sikeressé tételéhez nagyban hozzájárult a Pfizer Hungary Kft. áldozatvállalása, amellyel lehetővé tette a budapesti bemutatót. A cég képviseletében megjelent Tóth Andrea, a kormányzati kapcsolatok egyik felelőse és Pozsár Réka termékmenedzser. Pozsár Réka a pszichiátriai betegségekről és az azzal járó társadalmi hátrányokról fejtette ki gondolatait beszédében.
A kiállítást megtisztelte jelenlétével a képek egyik alkotója, Balassa Mária is.
 

Forrás: kemma.hu, 2007-04-18 11:52 Comments