Terápiás védett műhelyek nemzetközi workshopja a szlovákiai Sládkovičovo-ban


A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézménye (MERI) szeptember 5.-7. között nemzetközi konferencián vett részt a Visegrádi Országok intézményeinek részvételével a szlovákiai Sládkovičovo-ban. Csehországot, Lengyelországot és Magyarországot két-két olyan bentlakásos intézmény képviselte, amelyek eredményt tudtak felmutatni a terápiás célú foglalkoztatásban. A konferencián részt vett a Workshop kitalálója, Dr. Lívia Banicova igazgató asszony a Košúty-i (Nemeskossuth) szociális otthon vezetője és Dr. Judita Katonová asszony, a Zenit Alapítvány elnöke. A MERI delegációját Szabó Attila igazgató vezette, a megyei önkormányzatot Élessné Dr. Pék Zsuzsanna szociális referens képviselte.
A konferencián prezentált módszereket Schlagmüller Anita, Csordás Krisztina, Anderla Jenőné és Kati István foglalkoztató szakemberek mutatták be, illetve vették át.
A szlovákiai rendezvény célja volt, hogy a résztvevők a gyakorlatban már bevált foglalkoztatási formákat szekciókban bemutatva adják át egymásnak, hogy az értelmi akadályozottsággal és pszichiátriai betegséggel élők foglalkoztatása során felhalmozott tapasztalatokat minél többen megismerhessék. A szakemberek kilencféle bemutatót tartottak. 
A MERI küldöttsége a nemezelés technikáját ismertette meg a kollégákkal. Fontos, hogy a nemzetközi szakmai nyilvánosság előtt is bemutatkozzunk, saját intézményünk szakmai teljesítményét összemérjük külföldi partnereinkével. A találkozó fontos hozadéka a szakmai és intézmények közötti kapcsolatok felvételén túl a személyes kapcsolatok kiépítése volt.
A Kosuty-i szociális otthon, valamint a Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézmény között megállapodás született egy szakember cseréről. Ez alapján a megismert technikákat egymás intézményében is bemutatják a lakóknak és a szakembereknek.
A program négy évig tart, 2008-ban a MERI lesz a rendezvény házigazdája.Forrás: kemma.hu, 2007-09-12 09:28

Comments