"Lelkünk képei" - vándorkiállítás

 

Pszichiátriai betegek és fogyatékos személyek fotóiból nyílt kiállítás hétfőn délután a Megyeháza aulájában. A 71 fotót bemutató és ezen héten látható különleges tárlatot Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

 

Tatabánya külterületén (Tatabánya-Síkvölgy) természetvédelmi területen fekszik a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézménye, amely pszichiátriai betegek és fogyatékkal élők rehabilitációs profilú, szakosított ellátását végzi. Kiemelten foglalkozik azzal, hogy a sérült és egészséges embereket közelebb hozza egymáshoz, ezzel is hozzájárulva elszigeteltségük csökkentéséhez, integrációjukhoz és a társadalmi szemléletváltás elősegítéséhez.

 

A tatabányai intézet szervezésében és koordinálásában 2007 májusában Tatabányán került először bemutatásra a „Lelkünk képei" elnevezésű nemzetközi vándor fotókiállítás.


A kiállításra pszichiátriai betegek és fogyatékos személyek négy különböző témakörben nevezhettek.

 Az előválogatásra 700 fénykép érkezett (Magyarországról, Szlovákiából és a Kínai Népköztársaságból). A szakmai zsűri hetvenegy képet válogatott be a kiállításra. A képeket Drégely Imre, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa és Szamódy Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke értékelte és zsűrizte. A zsűri által a legjobbnak ítélt négy kép készítői digitális fényképezőgépeket vehettek át, a különdíjas alkotások készítői pedig az Axel-Spiegel Magyarország Kft. ajándékcsomagját kapták.


A tatabányai megnyitót követően két hetet töltött a kiállítás a városban. 2007 augusztusában Sajtoskálon tekinthették meg az érdeklődők. Szeptemberben Zsirán, valamint Dunakeszin volt látható. Októberben a szlovákiai Lontov-on, valamint Kiskunhalason, novemberben pedig Békésen láthatták a tárlatot. Decemberben ismét Tatabányán, majd 2008. januárjában Komárnóban a Limes Galériában „A Nap születése" kiállítás-sorozat részeként tekinthették meg. Tokodaltárót követően a kiállítást márciusban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzati Pszichiátriai Betegek Otthonának (Hejőbába) szervezésében Miskolcon, majd most áprilisban a Dr. Piróth Endre Mentálhigiénés Otthon (Táplánypuszta) szervezésében a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzati Hivatal épületében tekinthetik meg az érdeklődők. A vándorkiállítás záró rendezvényére a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület szervezésében májusban a Pécsi Művészetek és Irodalom Házában kerül sor.

 

A művészetterápia, így a fotózás is nagy segítheti a sérültséggel élők elfogadását, társadalmi visszailleszkedésüket, emellett pozitívan befolyásolja a pszichiátriai betegek és fogyatékkal élők társadalmi megítélését is.

 

 Forrás: Comments